tisdag 13 december 2011

Visste du???
Visste du att:
Någon gång i slutet av 1800-talet fanns det en pojke som hette Gerhard Lang i Tyskland. Han längtade väldigt mycket till julafton och jultomten. Varje dag frågade han sin mamma om, hur många dagar det var kvar till julafton. Ett år kom mamman på att hon skulle baka 24 små kakor som hon la på ett papper och skrev siffrorna 1-24 bredvid kakorna. Varje dag fick lille Gerhard en kaka och kunde själv räkna hur många dagar det var kvar innan tomten skulle knacka på dörren!


När Gerhard blev stor, så kom han på att han kunde tillverka adventskalendrar i papper och sälja till barnen och fortfarande så köper vi en kalender för att hålla reda på dagarna.
Du kanske har ett adventsljus med siffror på som skall brinna en liten stund varje dag?


7 kommentarer:

Rut och Signe sa...

Helt nytt! Söt berättelse.

Ha en trevlig lucia, Marie

The House sa...

Nopp det visste jag inte :-)

Casa of Mia sa...

Fin berättelse och vilken underbar bild:)

creando sa...

Det var en helt ny berättelse faktiskt. Vi brukar ha ljus, som du nämner, men i år har vi gått ifrån den traditionen. Chokladkalendern kan vi dock inte lämna. Då tror jag ungarna skulle göra myteri. Kramar Kicki :)

Tinas vita bo sa...

Ja då har man återigen lärt sig nåt nytt!! :)
Kul!!

Ha en fin vecka
Kram Tina

Tina sa...

Ich kenne diese Geschichte garnicht, obwohl ich ja aus Deutschland komme....aber sie ist sehr schön und in einer Zeit, in der viele Leute nichts mehr für diese schöne Zeit übrig haben, sind solche Geschichten wunderbar anzuhören.

Vielen Dank und auch vielen Dank für die schönen Einblicke Tag für TAg in Eurer Haus/Geschäft!!!

Vorweihnachtliche Grüße Tina

Anonym sa...

Vart tar adventskrans?

Över 150 år sedan fanns i närheten av Hamburg, en präst, som hette Johann Hinrich Wichern och var en trevlig person. Han gav barn och ungdomar, ungefär som ingen annan riktigt brydde sig, och gav ett hem åt dem.Med enkla medel, producerade han en vacker, feststämning: Han tog en stor trä hjul, monterat 24 ljus på den och hängde upp den. Från 1 December hemma var barn tända ett ljus varje dag mer, hör julen sagor och sjunger sånger. På julafton var alla ljusen brinner och glänsande ögon.

Eftersom tanken tilltalade många människor fanns det snart fler och fler familjer med sådana kransar hemma. Med tiden ändrade ringen: Han var dekorerade med grönska, fanns det bara fyra i stället för 24 ljus, och då var han oftast hängde inte längre, utan inrättas. Och så vi vet att det fortfarande.


I´m from germany. And I know this story about 24 candles.

Merry x-mas to you an all people.

Simone